Herečka Klaudia Dudová: Díky Cestě ven se mi otevřela spousta dveří

26. leden 2015

Klaudia Dudová je čerstvou držitelkou Ceny české filmové kritiky za nejlepší herecký výkon. Novináře přesvědčila rolí Žanety ve filmu Petra Václava Cesta ven. Snímek se stal po dlouhých šestnácti letech českým zástupcem v rámci prestižní přehlídky nezávislých filmů na MFF v Cannes 2014. Jak se z prodavačky z Ústí nad Labem stane herečka evropského formátu? Poslechněte si pořad Za vodou, který jsme tentokrát natáčeli netradičně v prostorách pražského Divadla Archa.

„Když za mnou Petr Václav přišel na jedné romské zábavě s tím, že bych se mu strašně hodila do filmu, tak jsem mu nevěřila, protože nevypadal jako režisér,“ popisuje herečka Klaudia Dudová své první setkání s režisérem filmu Cesta ven. „Líbilo se mi, že hodně věděl o romských lidech a jejich životech, začala jsem mu věřit a věděla jsem, že to bude dobrý film,“ říká Dudová.

Je příběh filmu Cesta ven realistický? Ocitla se někdy Klaudia v situaci, kdy nevěděla, kde bude druhý den bydlet nebo kde vezme peníze na živobytí? Proměnil se od úspěchu snímku její celkový vztah k filmu a jakým způsobem se připravovala na svoji roli Žanety?

Klaudia Dudová byla kromě zmíněné Ceny české filmové kritiky na podzim loňského roku za roli Žanety ve snímku Cesta ven oceněna na Festivalu evropských filmů a na Art Film Festu v Trenčianských Teplicích. O cenu za nejlepší ženský herecký výkon bude bojovat také v soutěži Český lev.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio